Til deg som benytter skylagring – du trenger fortsatt sikkerhetskopi !

Versjonskontroll og sikkerhetskopiering skal brukes sammen, de er IKKE en erstatning for hverandre.

For mange er det forvirring rundt lagring av filer i tjenester ala Google Cloud, iCloude, Dropbox etc. Man er av den oppfatning at man har full backup, men det er rett og slett feil! Dette er ikke et angrep på slike løsninger, som er glimrende til sin bruk, men vi opplever ukentlig at kunder tror man er helt trygg, noe man altså ikke er.

En versjonskontroll vil huske endringshistorikken i skyen, men når skyen din selv blir angrepet og infisert, som et resultat av feks ransomware, er ikke filene lenger tilstrekkelig beskyttet. Hvis den originale fila blir skadet (altså førsteversjonen) så hjelper det ikke å ha en versjon 2 eller 3 da disse kun inneholder endringene som er gjort i fila. Slik blir versjonshåndtering rett og slett bortkastet. Alle virus kommer ikke til på denne måten, men WannaCry-angrepet viste at dette er fullt mulig og det er nå bare å vente på avartene.

Det eneste som sikrer deg er en sikkerhetskopi utenfor skyen uten direkte tilgang! En disk under pulten, eller aller helst en backup-løsning utenfor huset. Derfor er det viktig at du klarer å skille mellom versjonskontroll og sikkerhetskopi. Uten det siste kan alt av bilder, filmer og dokumenter gå tapt. Ja det koster litt ekstra, men det gjør også en forsikring, og den dagen det brenner er du glad for det.