IT-Sikkerhet på bygda – langt mer spennende enn du skulle tro

IT-sikkerhet handler om mer enn geografiske grenser, og om hvilken side av Mjøsa eller Lygna man driver butikk på. IT-sikkerhet er milliard-industri på begge sider av loven. Det samme med de kloke hodene. Hadde enda disse hodene samarbeidet om å utvikle programvare til gevinst for bedriftsmarkedet og storsamfunnet, men noe har gått galt når vi i dag sender røntgenbilder med drosje mellom sykehusene mens andre sprer virus til millioner av maskiner før takstameteret har rundet femtilappen.

Hva er dine data verdt?

Dine data er verdt noe – sett en pris på de! Som eier er dette din digitale verdi. Hva skjer om du mister alt? Hva skjer om de kommer på avveie? Hvem har tilgang til dem? Hvem skal absolutt ikke ha tilgang?

Skaff deg oversikt, ikke anta at dine digitale tjenester fungerer slik eller sånn. Altfor ofte er vi vitne til at teknologi blir tatt i bruk uten at ”manualen” er lest i frokant. – ”Jammen programmet burde virkelig ha fungert slik når vi har betalt så mye….” Nei det gjør ikke det, og det hadde du vært klar over om du hadde satte deg inn i hva tjenesten du kjøpte faktisk leverer.

Skylagring

Et grisete eksempel er flere skylagringstjenester som ikke har innebygget sikkerhetskopi som standard. Tjenesten fungerer altså som annen primærlagring og krever sikkerhetskopi – i tillegg – for at du skal ha muligheten til å kopiere data tilbake. Legger du alle dine private bilder eller bedriftskritiske dokumenter på en slik tjeneste, og f. eks et løsepenger virus rammer deg, har du faktisk ikke sikkerhetskopi. Alt kan være tapt.

Sikkerhetskopien av bildene av svigermor kan gå tapt, men våger du tenke tanken på hva som skjer med din bedrift om all data blir borte? Mandag morgen, tilbake på jobb, og samtlige filer og systemer er korrupte! Er du trygg på at du har en backup-løsning for å kopiere alt tilbake? Da skal du ikke tro, du skal vite! Og det hjelper ikke hva du mener tjenesten ”burde” ha inneholdt.

IT på pallen

I IOPS mener vi det nå virkelig er på høy tid å gi IT plassen på pallen som den fortjener. I driften av selskapet er det kanskje ikke så spennende å bruke penger på Windows-oppdateringer, sikkerhetskopier eller kriseløsninger, men det er jaggu på tide. Skjerp deg!

For det er ikke slik at det kun er de store bedriftene som utsettes for angrep, slaskene er kun ute etter din datakraft som del av et angrep eller et ønske om å presse deg for penger. Statistikken viser at det er SMB-markedet som hyppigst utsettes for denne type angrep. Hvorfor? Antagelig fordi du ikke er forberedt der du rusler rundt med en installasjonssyklus på 3-5 år, hvor alt skiftes samtidig og minimalt vedlikeholdes i mellomtiden. I sin jakt på svakheter går de etter IP-adresser, åpne porter og kjente svakheter – informasjon som er fritt tilgjengelig på Internett – men dette ofrer ikke du en tanke når du låser døra og går.

IT-sikkerhet er dessverre altså like aktuelt for oss her på potetlandet som det er i hovedstaden eller i New York. Dine data er spennende når de kan rammes, og servere er attraktive roboter som arbeider gratis for en type folk du neppe hadde ansatt. 2017 er på hell og det er nå på tide at du begynner å behandle bedriftens IT med samme respekten som du skjenker dine ansatte. Ansatte kan du stort sett erstatte, dine data er det neimen ikke sikkert vi fikser like lett. I 2018 skal du vite at du har kontroll på dine IT-tjenester, ikke tro!

 

Mats Thorvaldsen
Daglig leder